Alegerea vinilului potrivit este o parte esențială a procesului de fabricare / tipărire al reclamelorr, dar ce tip?
Este esențial să cumpărați un material care să fie potrivit pentru utilizarea prevăzută, altfel riscați să eșuați chiar și în cazul celei mai bine executate aplicații.
Avantajele și dezavantajele vinilurilor monomerice
Vinilurile monomerice conțin plastifianți care utilizează legături chimice cu lanț scurt, astfel încât nu se leagă la fel de eficient în folie, deci vor migra mai ușor din folie, lăsând-o fragilă în timp.
Peliculele monomerice sunt potrivite pentru majoritatea aplicațiilor interne și pentru aplicații externe selective pe termen scurt, sunt în general destul de rigide, astfel încât pot fi mai greu de aplicat și nu se pot conforma pe contururi, astfel încât sunt recomandate doar pentru aplicații cu fețe plane.
De obicei, vinilurile monomerice au o grosime de 75-85 microni.
Utilizări recomandate pentru peliculele monomerice: Lucrări de interior și aplicații exterioare pe termen scurt, pentru care se estimează o durată de viață de 1-2 ani (consultați fișele tehnice ale produselor pentru a afla durata de viață preconizată, deoarece foliile diferă în funcție de plastifianții etc. utilizați la fabricare).
Pro's
- Ideal pentru aplicații cu fețe plate
- Potrivit pentru majoritatea cerințelor de lucru ale clienților
- Prețul poate fi mai mic decât cel al vinilurilor polimerice și turnate
- Durată de viață scurtă sau medie
- Peliculele mai rigide/mai groase facilitează manipularea
- Peliculele mai groase permit o rezistență mai mare la abraziune
- De obicei, grosime de 75-85 microni
- Durata de viață preconizată este de 2, 3 și 3-5 ani
- Nu sunt potrivite pentru aplicații pe suprafețe neuniforme sau conturate
- Poate fi susceptibil la o ușoară contracție pe durata de viață a vinilului
Argumentele pro și contra ale vinilurilor polimerice
Vinilurile polimerice, cunoscute uneori sub numele de "filme stabilizate" sau "filme cu durată de viață prelungită", conțin plastifianți cu lanț lung care le permit să se lege mai eficient în film, reducând astfel efectul de migrare. În general, aceste pelicule sunt mai puțin predispuse la contracție, de obicei cu 50% mai puțin decât un vinil monomeric.
Peliculele polimerice sunt mai moi la atingere și, în general, au o durată de viață exterioară mai mare în comparație cu cele monomerice.
Aceste folii sunt disponibile în principal în finisaj lucios, deși se pot obține și finisaje translucide și mate.
Acestea sunt potrivite pentru majoritatea aplicațiilor exterioare, dar conformabilitatea pe contururi complexe este oarecum limitată.
Vinilurile polimerice au, de obicei, o grosime de 70-75 de microni.
Utilizări recomandate pentru foliile polimerice: Lucrări de interior și aplicații externe intermediare în cazul în care foliile turnate nu reprezintă o opțiune. Vinilurile polimerice sunt ideale pentru suprafețe plane sau ușor curbate. Durata de viață poate fi de 1-8+ ani (consultați fișele tehnice ale produselor pentru a afla durata de viață preconizată, deoarece foliile diferă în funcție de plastifianții etc. folosiți la fabricare).
Pro's
- Durată de viață mai lungă decât cea a materialelor monomerice
- Mai puțin contracție decât foliile monomerice
- Ideal pentru aplicații plate și ușor curbate
- Peliculele mai rigide/mai groase facilitează manipularea
- Foliile mai groase permit o rezistență mai mare la abraziune
- De obicei, grosime de 70-75 microni
- Durata de viață preconizată este de 5-7 ani și durata de viață de 8+ ani
- Mai scumpe decât vinilurile calandrate monomerice
– – – – – – – – – – – – – – – –
Vinilurile turnate, profesioniștii și... profesioniștii!!!!
Vinilurile turnate sunt alegerea potrivită atunci când sunt necesare aplicații stabile din punct de vedere dimensional.
Rășina lichefiată este acoperită pe un substrat foarte lustruit, de exemplu, hârtie de turnare, pentru a produce o peliculă extrem de subțire de vinil.
Din cauza lipsei forței mecanice utilizate, foliile turnate nu păstrează "memoria", așa cum se întâmplă în cazul vinilurilor calandrate, prin urmare contracția este minimă (de obicei cu 50% mai mică decât în cazul filmelor polimerice).
Peliculele turnate sunt, în general, foarte moi la manevrare și sunt mai ușor de tăiat, înțesat și aplicat decât alternativele calandrate.
Peliculele turnate sunt disponibile în principal cu un finisaj lucios și sunt cele mai bune din punct de vedere al conformabilității pe contururi complexe, cum ar fi nituri, onduleuri etc., fiind opțiunea preferată pentru cele mai extreme aplicații exterioare și pentru acoperirea vehiculelor.
Toate ingredientele utilizate în producția de vinil turnat sunt de cea mai bună calitate, astfel încât performanța este superioară în ceea ce privește intervalele de temperatură, rezistența culorii etc. este în general mai bună decât cea a foliilor calandrate.
De asemenea, foliile turnate au performanțe la fel de bune în ambele direcții, adică în direcția mașinii și în direcția transversală.
Peliculele turnate au, de obicei, o grosime de 50-90 de microni și sunt mai subțiri decât cele calandrate.
Utilizări recomandate pentru foliile turnate: Datorită duratei lungi de viață, stabilității și calității peliculelor turnate, acestea sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de lucrări în cazul în care există îndoieli cu privire la tipul de vinil cel mai potrivit, fiind un vinil de calitate superioară pentru aplicații interioare și exterioare.
Vinilurile turnate sunt moi, subțiri și flexibile, astfel încât sunt ideale pentru toate tipurile de colantări de vehicule.
În mod normal, foliile turnate au o durată de viață de 8-10 ani (consultați fișele tehnice ale produselor pentru a afla durata de viață preconizată, deoarece filmele diferă în funcție de plastifianții etc. utilizați la fabricare).
Pro's
- Cea mai lungă durată de viață pentru viniluri
- Materiile prime de calitate utilizate conferă vinilurilor turnate cele mai înalte niveluri de durabilitate
- Nu se micșorează
- moale, flexibil și subțire, astfel încât se poate adapta la contururi complexe (de exemplu, nituri, onduleuri etc.), precum și la utilizarea pe suprafețe cu fețe plane.
- Este disponibil un nivel mai mare de opțiuni de culori de vinil
- Culorile personalizate pot fi fabricate mai ușor decât în cazul vinilurilor calandrate.
- Asortarea culorilor între loturi este mai precisă
- Vinilurile turnate păstrează culoarea vinilului și alte proprietăți mai bine decât alte folii de vinil, ceea ce duce la o performanță mai bună a pigmenților și a absorbantului UV
- De obicei, au o grosime de 50-60 de microni
- Durata de viață preconizată este de 8-10 ani
- Nici unul! Dacă aveți nevoie de un nivel ridicat de conformabilitate și/sau durabilitate, atunci vinilurile turnate sunt alegerea dvs.
Aveți întrebări suplimentare cu privire la alegerea vinilului potrivit pentru proiectele dumneavoastră?
Pentru toate cererile de informații și pentru a solicita mostre și prețuri, sunați-ne la: 0799-847.874 sau 0744-847.874 sau email: info@foliedeprotectie.ro
În general, vinilurile sunt fabricate în două moduri: "calandrare" sau "turnare".
Deși la prima vedere aceste viniluri par similare, diferențele devin evidente în timp și atunci când sunt aplicate în medii solicitante.
Diferențele constau în procesul de fabricație și, de asemenea, în plastifianții și stabilizatorii utilizați.
– – – – – – – – – – – – – – – –
Vinilurile "calandrate" sunt fabricate în mod diferit, folosind un proces de "extrudare" sau "laminare" care este mai stresant pentru PVC, ceea ce duce la o stabilitate dimensională mai mică în direcția în care a fost laminat, dar este totuși mult mai ieftin decât foliile turnate.
- Vinilurile "monomerice" utilizează plastifianți cu o moleculă de dimensiuni mai mici, astfel încât există o migrație moleculară mai mare decât în cazul polimerilor și, prin urmare, vor avea un efect mai mare asupra adezivului și laminatelor utilizate. Aceste lanțuri moleculare mai scurte fac, de asemenea, ca vinilul să fie mai fragil atunci când este utilizat în condiții de mediu mai solicitante în timp, ceea ce duce la contracție sau "tragere".
- Vinilurile "polimerice" au lanțuri moleculare mai lungi și molecule mai mari care permit o migrație mai mică din vinil și, prin urmare, au un efect mai mic asupra adezivului și vor contribui la o mai bună longevitate, flexibilitate și stabilitate suplimentară a filmului, cu o contracție mai mică.
Tipul de plastifianți utilizat va avea un efect notabil asupra imprimării digitale și asupra gradului de conformabilitate a vinilului.
Materialele polimerice sunt, în general, mult mai ușor de imprimat decât cele monomerice datorită plastifianților de suprafață.
– – – – – – – – – – – – – – – –
Vinilurile "turnate" sunt fabricate printr-un proces mai puțin stresant decât cel utilizat la fabricarea vinilurilor "calandrate".
În cazul filmelor turnate, rășina este turnată pentru a forma un strat extrem de subțire pe o suprafață foarte netedă înainte de a trece prin cuptoare de polimerizare.
Procesul de turnare a PVC-ului.
O diagramă care ilustrează procesul de fabricare a PVC-ului "turnat".